Je kunt niet vroeg genoeg beginnen met stofzuigen!

Duplo schoonmaken: kan dit met een stofzuiger?

Duplo blokjes kunnen snel erg vies worden. Dat is niet gek, gezien ze constant vastgepakt worden door spelende kinderen. Het regelmatig schoonmaken van Duplo is dan ook aan te raden. Bij Kinderstofzuigers.nl zochten we uit hoe je Duplo het best kunt schoonmaken en of dit ook kan met een stofzuiger.

Waarom Duplo schoonmaken

Een handvat van de deur, de deurbel, het aanrechtblad, het bestek maken we regelmatig schoon. Maar wat we erg vaak vergeten is kinderspeelgoed. Terwijl speelgoed juist erg vaak door kinderen vast gepakt wordt. Door je kinderen zelf, maar ook door vriendjes en vriendinnetjes.

Zo ook met Duplo. Elk bouwsteentje moet opgepakt worden om uiteindelijk als onderdeel te dienen van een prachtige toren of ander kunstwerk. Om ervoor te zorgen dat de bouwsteentjes wel hygiënisch blijven is het zaak om ze regelmatig schoon te maken. Maar dat niet alleen: de bouwsteentjes kunnen namelijk beter in- en uit elkaar klikken als je ze soms wast.

De belangrijkste redenen op een rij:

  • De Duplo blijft hygiënisch, wat beter is voor je kind
  • De bouwsteentjes gaan beter in- en uit elkaar
  • Het ziet er simpelweg ook schoner uit
  • Je hebt tweedehands Duplo stenen gekocht of oude van zolder gehaald

Tijd om deze Duplo stenen dus even grondig te wassen!

Hoe Duplo schoonmaken

De makkelijkste manier is om ze gewoon te wassen met een sopje. Je kunt hiervoor het best een emmertje water met een klein drupje afwasmiddel gebruiken. Laat de Duplo wel goed drogen, voor je kind hier weer mee aan de slag gaat.

In tegenstelling tot wat velen online beweren, is het niet aan te raden om Duplo (en ook Lego) zeker niet te wassen in de wasmachine of in de vaatwasser. Allereerst kan de warmte ervoor zorgen dat de plastic bouwstenen smelten en vervormen. Hierdoor kan Duplo niet goed of zelfs helemaal niet meer goed in elkaar geklikt worden.

In tegenstelling tot wat velen online beweren, is het niet aan te raden om Duplo (en ook Lego) zeker niet te wassen in de wasmachine of in de vaatwasser.

Daarnaast kunnen er heel snel krassen ontstaan op Duplo. Helemaal als er sprake is van een opdruk op de Duplo. De bouwstenen komen immers allemaal tegen elkaar in de wasmachine.

Dus, Duplo niet wassen kan op de volgende manieren:

  • Vaatwasser
  • Wasmachine

Daarbij is het ook een no-go om Duplo na het wassen ‘snel’ te drogen met bijvoorbeeld een föhn of op een hete radiator. Ook dit kan snel zorgen voor vervorming van de bouwstenen, waardoor ze slechter aansluiten op elkaar.

Dit benadrukt Lego trouwens ook over haar bouwstenen: “Stop je LEGO® stukjes niet in de wasmachine of de vaatwasser, en probeer ze niet te drogen in de oven, de magnetron of met een haardroger. Als de steentjes erg heet worden, kunnen ze van vorm veranderen, en dan werken ze dus niet meer!“, aldus LEGO op haar website.

Kan je Duplo afstoffen met een stofzuiger?

Tsja, wij zouden Kinderstofzuigers.nl niet zijn als we in combinatie met speelgoed de link naar stofzuigers niet zouden leggen. We hebben goed nieuws voor je: je kunt Duplo namelijk ook aanpakken met een stofzuiger!

Hierbij is het natuurlijk wel belangrijk om de Duplo stenen niet op te zuigen. Het best wat je kunt doen is om een oud pantykousje over de stofzuigerstang heen te trekken. Hierdoor kun je de blokjes stofzuigen, zonder ze op te kunnen zuigen.

Lego op Duplo na het spelen opruimen? Dan kun je gebruik maken van een Lego stofzuiger! 😉

Kinderstofzuigers.nl
Logo
Vergelijk items
  • Totaal (0)
Vergelijken
Shopping cart